31 Οκτ 2017

27 Οκτ 2017

Γιορτάζουμε την επέτειο του ΟΧΙ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα το σχολείο μας τίμησε και φέτος την επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, τον πολιούχο της πόλης Άγιο Δημήτριο, τη γιορτή της σημαίας και την επέτειο του «ΟΧΙ». Οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν στην αίθουσα τελετών τη γιορτή που ετοίμασε η Δ’ τάξη, κατέθεσαν στεφάνι στο μνήμα του ιδρυτή του σχολείου μας πατρός Λεωνίδα που υπηρέτησε ως στρατιωτικός ιερέας στο μέτωπο της Αλβανίας και η Στ’ τάξη συμμετείχε στη λιτανεία της εικόνας του αγίου Δημητρίου. Οι δάσκαλοι αφιέρωσαν όλη την ημέρα στις δυο μεγάλες ιστορικές στιγμές της πατρίδας μας.



24 Οκτ 2017

Το «Καλοκαίρι» του Νικολά Πουσέν


Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ τάξης σε μια εργασία παραγωγής γραπτού λόγου περιέγραψαν τον ζωγραφικό πίνακα του Γάλλου ζωγράφου Νικολά Πουσέν «Καλοκαίρι» (1660-64) που βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου. Παρακάτω διαβάζουμε την περιγραφή της Άννας Καπλανίδου, μαθήτριας του Ε2.



Ένα ολόχρυσο χωράφι απλώνεται στους πρόποδες του βουνού, όπου δεσπόζει ένα αρχοντικό σπίτι. Άνδρες και γυναίκες θερίζουν και δεματίζουν κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο. Ο άρχοντας δίνει διαταγές, ενώ δυο άνδρες στέκονται μπροστά του με σεβασμό. Δυο γυναίκες ετοιμάζουν το μεσημεριανό γεύμα κάτω από ένα πελώριο δέντρο. Μια γυναίκα δροσίζεται ενώ ένας άλλος διασκεδάζει τους υπόλοιπους  με τη μουσική του. Στο βάθος κάποιος μαστιγώνει τα άλογα.

Άννα Μαρία Καπλανίδου, Ε2

23 Οκτ 2017

Ένας δρόμος, μια ιστορία

Μια εργασία που αφορά στην προέλευση του ονόματος της οδού που μένουμε. Εκτός από την εξωτερική περιγραφή της πολυκατοικίας ή της μονοκατοικίας όπου μένει ο/η καθένας/καθεμιά μας ερευνήσαμε, μάθαμε και γράψαμε στοιχεία για το όνομα του δρόμου που φέρει η οδός μας. Μέσα από τα γραπτά, που διαβάσαμε στην τάξη, πληροφορηθήκαμε για ό,τι έχει σχέση με το μέρος όπου κατοικούμε και στο οποίο περνάμε ένα μεγάλο μέρος της μέρας μας.

Παρακάτω μπορείτε να ξεφυλλίσετε και να δείτε τις εργασίες μας, τις οποίες πληκτρολογήσαμε μόνοι μας και μας τις διόρθωσε ο κύριός μας, προκειμένου να υπάρχει ομοιομορφία.

Άγγελος Κραχτόπουλος – Στ2

22 Οκτ 2017

Μια νέα πρωτεύουσα, Η Κωνσταντινούπολη

Στο μάθημα της Ιστορίας οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ τάξης επιλέγουν ένα κεφάλαιο του βιβλίου και με τη βοήθεια των δασκάλων τους το παρουσιάζουν στους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους. Η Μέντη Αλεξανδρή, μαθήτρια του Ε2, επέλεξε το κεφάλαιο «Μια νέα πρωτεύουσα, η Κωνσταντινούπολη» και παρουσίασε τις αιτίες που οδήγησαν τον Μέγα Κωνσταντίνο στην αλλαγή της πρωτεύουσας της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, τους λόγους της επιλογής της περιοχής του Βυζαντίου για τη νέα πρωτεύουσα και τι σήμαινε η ίδρυση της Κωνσταντινούπολης για τη Βυζαντινή αυτοκρατορία. Ένα μπράβο στη Μέντη που το τόλμησε πρώτη και τα κατάφερε άριστα και περιμένουμε τις επόμενες παρουσιάσεις…