23 Δεκ 2018

Τραγουδούμε τα Χριστούγεννα στη Θεσσαλονίκη

Άλλη μια χρονιά, την τελευταία μέρα λειτουργίας των σχολείων, μαθητές και μαθήτριες των τριών μεγαλύτερων τάξεων τραγούδησαν σε σημεία της Θεσσαλονίκης τραγούδια που έφεραν πιο κοντά μας τη μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων.

21 Δεκ 2018

Χριστουγεννιάτικες ορχηστρικές μελωδίες


Οι μαθητές του Στ1 ένωσαν φλογέρες, κιθάρα, κανονάκι, πιάνο και κρουστά και σας εύχονται ολόψυχα καλές γιορτές με δύο Χριστουγεννιάτικες ορχηστρικές μελωδίες!



18 Δεκ 2018

Χριστούγεννα στο σχολείο μου

Η Ε΄ τάξη ετοίμασε και παρουσίασε μια πλούσια χριστουγεννιάτικη εκδήλωση με εκκλησιαστικούς ύμνους, επίκαιρα τραγούδια, κάλαντα και θεατρικά δρώμενα.

Δείτε παρακάτω την παρουσία των μαθητών και μαθητριών στην αίθουσα τελετών του Σχολείου μας.

Ύμνοι, τραγούδια και ποιήματα



Τα 4 κεριά - Θεατρική εικόνα



Οι 12 μήνες - Θεατρικό δρώμενο



Κάλαντα και επίκαιρα κείμενα

17 Δεκ 2018

Παραδοσιακά κάλαντα με κανονάκι

Το κανονάκι είναι ένα όργανο μικρασιατικής καταγωγής. και προέλευσης. Έχει 78 χορδές και παίζεται με πένες και δακτυλήθρες. Το όνομά του το πήρε από τη λέξη κανόνας. Στο Βυζάντιο η λέξη αυτή είχε την έννοια της μουσικής κλίμακας.
Μου αρέσει ιδιαίτερα αυτό το παραδοσιακό όργανο και όταν παίζω, νιώθω υπέροχα.

Ερασμία Νικολαΐδου - Στ1

10 Δεκ 2018

Χριστουγεννιάτικες εικόνες

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι μαθητές της Γ’ τάξης πήραν τους μαρκαδόρους τους και δημιούργησαν χριστουγεννιάτικες εικόνες στο μπλοκ τους. Χριστουγεννιάτικα δέντρα, έναστρες νύχτες και χειμωνιάτικα τοπία με χαριτωμένους χιονάνθρωπους ήταν κάποια από τα θέματα που ενέπνευσαν τους μαθητές και τις μαθήτριες.


7 Δεκ 2018

Χριστουγεννιάτικα καράβια

Οι μαθήτριες/ές του Δημοτικού Σχολείου μας συμμετείχαν στον «Χριστουγεννιάτικο διαγωνισμό ζωγραφικής», που διοργάνωσε η Γερμανική Πρεσβεία της Ελλάδας. Οι μαθήτριες-ές  μας έδειξαν το ταλέντο τους ζωγραφίζοντας  με φαντασία και έμπνευση «Χριστουγεννιάτικα καράβια» και συμμετέχοντας στο εορταστικό κλίμα των ημερών! Τα παιδιά προετοίμασε και συντόνισε η δασκάλα  των γερμανικών κ. Μάμμου Φωτεινή με τη συνδρομή της κ. Ξυνού Μαρίνας!

Ευχαριστούμε όλα τα παιδιά για την όμορφη συνεργασία και συμμετοχή τους! Και του χρόνου!

Τα καράβια της Δ΄ τάξης






















                                 Τα καράβια της Ε΄ τάξης














Τα καράβια της Στ΄ τάξης




5 Δεκ 2018

Ζωγραφική με κιμωλία

Την πρώτη Δευτέρα του Δεκεμβρίου, κι ενώ πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, η δασκάλα των καλλιτεχνικών μας ανέθεσε μια ξεχωριστή εργασία. Έπρεπε να σχεδιάσουμε ένα χριστουγεννιάτικο θέμα, και μάλιστα μια χριστουγεννιάτικη νύχτα. Είχαμε και επιλογές. 
Το πρώτο θέμα ήταν ένα δάσος όπου χιόνιζε και μέσα στο οποίο υπήρχε μια κούνια, ενώ στο βάθος ξεχώριζε μια εκκλησία. Το άλλο θέμα ήταν το τοπίο μιας πόλης με πολυκατοικίες και από πάνω της ένα πεφταστέρι ολόλαμπρο.
Αφού διάλεξε το κάθε παιδί ένα από τα θέματα αυτά, το σχεδίασε με άσπρες και χρωματιστές κιμωλίες σε ένα μαύρο χαρτόνι. Κάποια από τα έργα μας αυτά μπορείτε να δείτε παρακάτω.
Ιωάννα Ασημένια Γέρου – Ε2

 


28 Νοε 2018

Κατασκευές με γεωμετρικά στερεά

Στα μαθηματικά  μάθαμε για τα γεωμετρικά στερεά και τα αναπτύγματά τους. Έτσι, το Γ1 αποφάσισε να φτιάξει τις πυραμίδες της Αιγύπτου και μια πόλη με πολυκατοικίες και μονοκατοικίες. Οι μαθητές του Γ2 αποφάσισαν να συνδυάσουν όσα περισσότερα  στερεά μπορούσαν, για να φτιάξουν μια πόλη και μάλιστα αιγυπτιακή, ό που οι πυραμίδες  θα ξεχώριζαν! 
Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες · η κάθε ομάδα πήρε αναπτύγματα κύβου, ορθογωνίου παραλληλογράμμου και πυραμίδας , τα ζωγραφίσανε, τα κόψανε σωστά και στη συνέχεια, προσεκτικά κολλήσανε τις ακμές του για να ολοκληρωθούν τα στερεά!

Και να τα αποτελέσματα!







20 Νοε 2018

Zωγραφίζουμε για το Φθινόπωρο...

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ τάξης ζωγραφίζουν για το Φθινόπωρο...

Καλλιόπη Λιάρου

Καπλανίδου Άννα

Παπανικολάου Νίκος

18 Νοε 2018

Γη και θάλασσα

Με αφορμή το ποίημα του Τίτου Πατρίκιου, "Γη και θάλασσα" που διαβάσαμε στο μάθημα της Γλώσσας, τα παιδιά ανέλαβαν τις διάφορες εικόνες του ποιήματος και τις ζωγράφισαν δίνοντάς του  μορφή! Στη συνέχεια, αφού διαβάσαμε το ποίημα, εμπνευστήκαμε από αυτό και συνθέσαμε τα δικά μας ποιήματα! Απολαύστε τα!

Κάντε κλικ στο κέντρο της εικόνας, για να τα δείτε καθαρά σε πλήρη οθόνη


ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ



ΟΙ ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ


15 Νοε 2018

Στις λίμνες της Θεσσαλονίκης

Στα τέλη Οκτωβρίου επισκεφθήκαμε τις δύο λίμνες της Θεσσαλονίκης, την Κορώνεια και τη Βόλβη. Αλλά όχι μόνο αυτές... Ας δούμε που πήγαμε:
      Πρώτη στάση: Η λίμνη Κορώνεια με το λιγοστό πλέον νερό λόγω της κακής εκμετάλλευσής της από τους κατοίκους των γύρω χωριών. Υπάρχουν μερικές ιστορίες για το πώς πήρε το όνομά της. Εμείς ακούσαμε δύο απ’ αυτές: Η μία ήταν ότι οι κάτοικοι είχαν μια γιορτή και έβαλαν ένα τεράστιο καζάνι να βράζει φαγητό. Τότε, χωρίς να το καταλάβουν, μπήκε ένα δηλητηριώδες φίδι μέσα στο φαγητό. Αυτό το είδε ένα πουλί το λεγόμενο κορόνη και μπήκε μέσα στο φαγητό και ψόφησε. Οι κάτοικοι, όταν πήγαν να φάνε, είδαν το ψόφιο πουλί και αηδίασαν. Έχυσαν το φαγητό και αντίκρισαν το δηλητηριώδες φίδι. Για να ευχαριστήσουν το πουλί, έδωσαν το όνομά του στην λίμνη... Η άλλη ήταν ότι έναν χειμώνα που η λίμνη ήταν παγωμένη, περπάτησε πάνω της μια βασίλισσα με τους υπηρέτες της και της έπεσε μέσα η κορόνα της. Γι’ αυτό την λένε λίμνη Κορώνεια...
     Δεύτερη στάση: Νυμφόπετρες. Για τις Νυμφόπετρες υπάρχει επίσης μια ιστορία με μια εγωίστρια νύφη που ζητούσε συνέχεια πράγματα απ’ την φτωχή μητέρα της. Τότε εκείνη καταράστηκε και αυτήν και τους καλεσμένους, να γίνουν πέτρες. Εκεί καθίσαμε και φάγαμε το κολατσιό και ξεκουραστήκαμε.




    Τρίτη στάση: Το μνημείο φύσης, Σχολάρι πλάτανος 1000 ετών. Αυτό το τεράστιο μνημείο κουνιόταν καμαρωτά με το απαλό αεράκι. Πάνω του αμέτρητες φωλιές από πουλιά και παντού ακούγονταν τιτιβίσματα μικρών πουλιών. Μείναμε για λίγο να το θαυμάσουμε και μετά φύγαμε.
    Τέταρτη στάση: Βήμα του Αποστόλου Παύλου, Απολλωνία. Μπροστά από τον τεράστιο βράχο μια μικρή λιμνούλα με ένα βατραχάκι τράβηξε το ενδιαφέρον των παιδιών. Εκεί ο δάσκαλός μας μας εξήγησε μερικά πράγματα για το βήμα, δηλαδή το τι είπε και κήρυξε ο Απόστολος Παύλος εκεί. Βγήκαμε και φοτωγραφία.
    Πέμπτη στάση: Οθωμανικό λουτρό, Νέα Απολλωνία. Το είδαμε και απ’ έξω και από μέσα. Μέσα ήταν παράξενο. Είχε πολλά δωμάτια και στο κέντρο είχε τρύπες για εξαερισμό.
    Έκτη στάση: Κέντρο Πληροφόρησης Λιμνών. Εκεί είχε διάφορες πληροφορίες για ζώα και μία αναπαράσταση των δύο λιμνών. Είδαμε και τρία μικρά βίντεο που μας έδειξαν οι κυρίες που μας ξεναγούσαν.
    Έβδομη στάση: Η λίμνη Βόλβη. Καθίσαμε σε ένα καφενείο όπου παίξαμε και φάγαμε. Απολαύσαμε και την γαλάζια λίμνη, που απλωνόταν σαν ένας γιγαντιαίος μανδύας μπροστά μας. Στο τέλος κάναμε μια βόλτα κοντά στην λίμνη και ακουμπήσαμε το καυτό νερό από τα ιαματικά λουτρά. 
Μετά ξεκινήσαμε για το αγαπημένο μας σχολείο για να πάμε σπίτια μας να ξεκουραστούμε...
Κατερίνα Μόσχου - Ε2

14 Νοε 2018

Παίζουμε με τα χρώματα

Στα καλλιτεχνικά ολοκληρώσαμε την εργασία που μας είχε αναθέσει η δασκάλα μας με θέμα τους χρωματικούς τόνους. Εργαστήκαμε με κέφι και μάθαμε πώς μπορούμε να ανοίξουμε ή να σκουραίνουμε με μαύρο ένα από τα βασικά χρώματα. Αρχικά η δασκάλα μας μας χώρισε σε τρεις ομάδες, την κίτρινη, την κόκκινη και τη μπλε, με σκοπό να κάνουμε ένα έργο όπου θα φαίνεται ταυτόχρονα η παραπάνω τεχνική. Μάλιστα μάθαμε πως όταν χρησιμοποιούμε το λευκό και «ανοίγουμε» το χρώμα, το αποτέλεσμα που παίρνουμε λέγεται τίντα, ενώ όταν χρησιμοποιούμε το μαύρο και το κάνουμε πιο σκούρο σταδιακά το χρώμα μας, τότε λέμε πως δημιουργούμε σκιά.

Δείτε παρακάτω τις δημιουργίες μας.
Αργυρώ Πάντζαλη – Ε2



4 Νοε 2018

Μέτρα, δέκατα, εκατοστά, χιλιοστά...

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΤΡΑΜΕ ΤΟ ΜΗΚΟΣ

Προχωράμε και μαθαίνουμε καινούρια πράγματα... και στα μαθηματικά... Μάθαμε τις μονάδες μέτρησης μήκους, να μετράμε με τον χάρακα, να κάνουμε μετατροπές από  μια μονάδα μέτρησης σε άλλη! Για να μάθουμε τις μονάδες μήκους, η δασκάλα μας μας έδειξε έναν πρωτότυπο και διασκεδαστικό τρόπο! Βάλαμε τις μονάδες μέτρησης  πάνω σε  γνωστή μουσική και φτιάξαμε το δικό μας βίντεο! 


27 Οκτ 2018

Ζήτω η Ελλάδα!


Σήμερα γιορτάσαμε την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στο σχολείο μας. Παρελάσαμε, κυματίσαμε περήφανα τις ελληνικές σημαίες μας και όταν μπήκαμε στην τάξη το κάθε παιδί χρωμάτισε  όποια ζωγραφιά του άρεσε που να αφορά αυτήν την τριπλή εορτή της  πατρίδας μας. Στη συνέχεια κόψαμε το σημείο που τους άρεσε περισσότερο και τα συνδέσαμε όλα μαζί  σχηματίζοντας έτσι ένα κολάζ  που να τα περιλαμβάνει όλα! Ζήτω η πατρίδα μας!





18 Οκτ 2018

Θέμα: Το πρωτόγραμμα


Το «πρωτόγραμμα» είναι το αρχικό γράμμα της πρώτης λέξης μιας παραγράφου ή ενός κειμένου που στα χειρόγραφα βιβλία καθώς μετά την ανάπτυξη της τυπογραφίας σχεδιαζόταν από καλλιγράφους με ένα ιδιαίτερο, σχεδόν καλλιτεχνικό τρόπο. Με αρχική ιδέα  λοιπόν τα κεφαλαία γράμματα οι μαθητές και οι μαθήτριες της Σττάξης φιλοτέχνησαν τα δικά τους έργα τέχνης.


Αποστολία Μαρία Νάτσιου

Βασιλική Σταυροπούλου

Ευαγγελία Ματζιαρλή

Μέντη Αλεξανδρή

Φωτιάδης Θεοφάνης

Θέμα: Φρουτοσαλάτα (2)


Το θέμα ήταν «Μία φρουτοσαλάτα», όπως την έχουν δει ή όπως την φαντάζονται οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β’ τάξης. Έτσι στο μάθημα των καλλιτεχνικών πήραν τους μαρκαδόρους τους και γέμισαν με έντονα και χαρούμενα χρώματα τα φύλλα τους. 

Αθηνά Μάρκογλου

Βαρνάβας Κόττας

Δέσποινα Αποστολίδου

16 Οκτ 2018

Θέμα: Μια Φρουτοσαλάτα


Το θέμα ήταν «μία φρουτοσαλάτα», όπως την έχουν δει ή όπως την φαντάζονται οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β’ τάξης. Έτσι στο μάθημα των καλλιτεχνικών πήραν τους μαρκαδόρους τους και γέμισαν με έντονα και χαρούμενα χρώματα τα φύλλα τους. 


Άννα Βίτσα

Άννα Ευδοξία Παπαδοπούλου