Τους πολέμους που έζησε η Ελλάδα τον 20ο αιώνα μάθαμε αλλά και θυμηθήκαμε κατά την επίσκεψή μας στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Να μια σύντομη καταγραφή τους:
1912, 1ος Βαλκανικός Πόλεμος. Ο ελληνικός στρατός φτάνει στη Θεσσαλονίκη. Το πρωτόκολλο παράδοσης της Θεσσαλονίκης υπογράφεται από τον στρατηγό Χασάν Ταχσίν πασά, εκπροσώπου των Οθωμανών και των Ελλήνων αντιπροσώπων αντισυνταγματάρχη Βίκτωρα Δούσμανη και λοχαγού μηχανικού Ιωάννη Μεταξά.
1914-18. Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος θέλει να μπει η Ελλάδα στον πόλεμο, ενώ ο βασιλιάς Κωνσταντίνος είναι αντίθετος. Επικρατεί ο Βενιζέλος.
15 Αυγούστου 1940. Το καταδρομικό «Έλλη» βυθίζεται στην Τήνο από ιταλική τορπίλη.
28 Οκτωβρίου 1940:Οι Ιταλοί ζητούν από τον πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά να μπουν ελεύθερα στην Ελλάδα. Εκείνος τους αρνείται και δηλώνει:«Τότε έχουμε πόλεμο»(ΟΧΙ).
Εντύπωση μας έκανε η αναφορά του ξεναγού μας ότι κατά τις μάχες στην Πίνδο σκοτώθηκαν Έλληνες από Έλληνες λόγω του ότι ο ελληνικός στρατός ήταν εφοδιασμένος και με ιταλικά κράνη, κάτι που προκάλεσε σύγχυση στις σφοδρές μάχες των πρώτων ημερών της επιχειρούμενης ιταλικής εισβολής.
Οι ναυτικές δυνάμεις των Ελλήνων ήταν 33 σκάφη, ενώ των Ιταλών 291 σκάφη.
Τον Απρίλιο του 1941 οι Γερμανοί φτάνουν στην Αθήνα. Ο λοχαγός Πέτερ Γιάκομπ και ο λοχαγός Γκεργκ Έλενιτς πήγαν στον βράχο της Ακρόπολης, για να υψώσουν τη γερμανική σημαία. Ζητούν από τον εύζωνα Κωνσταντίνος Κουκίδη να κατεβάσει την ελληνική σημαία. Τότε αυτός τυλίγεται με τη σημαία και πηδάει από τον ιερό βράχο.
Η ξενάγησή μας στο Πολεμικό Μουσείο, που διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα, μας έφερε συναισθηματικά πιο κοντά στην εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, που θα γιορτάσουμε σε λίγες μέρες.
Ευφροσύνη Τζήκα - Στ2
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου