3 Ιουλ 2025

ΤΝ – Πρώτες γνώσεις – Εργασία 3η: Θάλασσα

Στ΄ τάξη, 3ο τρίμηνο: Εισαγωγή στις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) με τη χρήση του διαδικτυακού εργαλείου ChatGPT αλλά και άλλων σχετικών online εργαλείων.

Περιγραφή εργασίας που ακολουθεί:

1) Στο μάθημα των Ελληνικών διδάσκονται τα είδη της ομοιοκαταληξίας. Οι μαθητές/τριες γράφουν το δικό τους ποίημα – τρεις τετράστιχες στροφές.

2) Ζητούν από το ChatGPT να τους γράψει τρεις τετράστιχες στροφές, δίνοντάς του μόνο τις ομοιοκατάληκτες λέξεις.

3) Ζητούν την απαγγελία του ποιήματος αυτού από ένα άλλο εργαλείο (text to speech).

4) Ζητούν από το ChatGPT τη δημιουργία τριών εικόνων, μιας για κάθε στροφή του ποιήματος (text to image).

5) Ζητούν τη μελοποίηση του ποιήματος που δημιουργήθηκε από την ΤΝ, ώστε να γίνει τραγούδι.

6) Γράφουν με λίγα λόγια τι τους εντυπωσίασε μέχρι τώρα από τη χρήση της ΤΝ και πώς νομίζουν ότι θα εξελιχθεί· στη συνέχεια ζητούν από το ChatGPT να τους αναπτύξει τις αρχικές τους ιδέες  σε ένα δομημένο κείμενο 300-350 λέξεων.

Η εργασία της μαθήτριας Μελίνας Οικονόμου του Στ2

Εντολή στο ChatGPT: 

«Γράψε ένα κείμενο περίπου 300-350 λέξεων το οποίο θα βασίζεται στις παρακάτω φράσεις: «Η ΤΝ μπορεί να βρει πληροφορίες και να μου λύσει προβλήματα γρήγορα και με εύκολο τρόπο. Όμως δεν είναι αλάνθαστη. Η ΤΝ δεν είναι φίλος σου, αλλά ούτε και εχθρός σου. Πιστεύω πως η ΤΝ θα βελτιωθεί ραγδαία αλλά δεν ξέρουμε ακόμη πώς» και θα έχει θέμα το εξής: «Τι κατάλαβα για τη βοήθεια που μπορεί να μου προσφέρει η ΤΝ; Πώς φαντάζομαι ότι θα εξελιχθεί στο μέλλον;».

 Απάντηση του ChatGPT:

Τι κατάλαβα για τη βοήθεια που μπορεί να μου προσφέρει η ΤΝ; Πώς φαντάζομαι ότι θα εξελιχθεί στο μέλλον;

Από την εμπειρία μου με την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ), έχω καταλάβει ότι μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Η ΤΝ μπορεί να βρει πληροφορίες και να μου λύσει προβλήματα γρήγορα και με εύκολο τρόπο. Είτε πρόκειται για μία σχολική εργασία, είτε για την οργάνωση ενός ταξιδιού ή ακόμη και για απορίες της καθημερινότητας, η ΤΝ δίνει απαντήσεις άμεσα, εξοικονομώντας χρόνο και κόπο. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι είναι αλάνθαστη. Όπως κάθε τεχνολογία, έτσι και η ΤΝ έχει τα όριά της, κάνει λάθη ή παρανοεί ερωτήματα, ιδιαίτερα όταν τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή της είναι ελλιπή ή ανακριβή.

Έχω καταλάβει επίσης ότι η ΤΝ δεν είναι φίλος σου, αλλά ούτε και εχθρός σου. Δεν έχει συναισθήματα, προθέσεις ή προσωπική άποψη. Είναι ένα εργαλείο — όπως ένα κομπιουτεράκι ή ένας χάρτης — μόνο που είναι πιο εξελιγμένο. Το πώς θα το χρησιμοποιήσεις εξαρτάται από εσένα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διατηρεί κανείς την κριτική του σκέψη όταν την χρησιμοποιεί και να μην την εμπιστεύεται απόλυτα.

Όσο για το μέλλον, πιστεύω πως η ΤΝ θα βελτιωθεί ραγδαία αλλά δεν ξέρουμε ακόμη πώς. Μπορεί να γίνει ακόμα πιο έξυπνη και να καταλαβαίνει καλύτερα τον ανθρώπινο λόγο και τα συναισθήματα. Ίσως να ενσωματωθεί σε κάθε πτυχή της ζωής μας, από την εκπαίδευση μέχρι την υγεία και την ψυχαγωγία. Όμως αυτό εγείρει και ερωτήματα: Πόσο έλεγχο θα έχουμε; Θα υπάρχουν όρια; Η απάντηση είναι άγνωστη, γι’ αυτό και η τεχνολογία πρέπει να εξελίσσεται με υπευθυνότητα.

Δημιουργία ποιήματος από το ChatGPT και αντίστοιχων εικόνων. Απαγγελία από bot ΤΝ.

Ομοιοκατάληκτες λέξεις για ομοιοκαταληξία:

Ζευγαρωτή: «εκεί – χαλαρή»-«ξαπλώνω – σταυρώνω»

Πλεκτή: «θάλασσα – πέρασα»-«δροσερή – παιδί»

Σταυρωτή: «ωραίο – κλαίω»-«φορά – μακριά»

Μελοποίηση του ποιήματος:

Δεν υπάρχουν σχόλια: