21 Νοε 2024
Αποστολή στο ηλιακό μας σύστημα
20 Νοε 2024
Μικροί... εικονογράφοι!
19 Νοε 2024
«Κυρία, μαλώσαμε γιατί...»
18 Νοε 2024
Μεγαλύτερος, μικρότερος ή ίσος
Και βέβαια εννοούμε «ένας αριθμός είναι μεγαλύτερος, μικρότερος ή ίσος από κάποιον άλλον με τον οποίο συγκρίνεται»;
15 Νοε 2024
Το φορητό Πλανητάριο στο Σχολείο μας
Στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου μας στήθηκε το φορητό Πλανητάριο, που με ορμητήριο τα Ιωάννινα, ταξιδεύει σε ολόκληρη τη χώρα και τα τα νησιά της, για να παρουσιάσει στα παιδιά εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ταινίες μικρού μήκους, με θέμα τον πλανήτη μας, αλλά και ολόκληρο το σύμπαν.
13 Νοε 2024
Η Στ΄ τάξη πήγε στα Γιάννενα
Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, μετά τη λήξη των μαθημάτων, οι μαθητές/ριες της Στ΄ τάξης, συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους και τους γονείς τους, πραγματοποίησαν τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στα Γιάννενα, η οποία κατέληξε την Κυριακή στο Μέτσοβο.
Οι μαθητές/ριες ξεναγήθηκαν στην πλαιά πόλη των Ιωαννίνων και στο εσωτερικό κάστρο. Επισκέφτηκαν τον χώρο όπου βρισκόταν το σεράι του Αλή πασά, όπου σήμερα αντικρίζουμε το Βυζαντινό Μουσείο, στο οποίο ξεναγήθηκαν, το Φετιχιέ τζαμί, το μουσείο αργυροτεχνίας και άλλα παλιά κτίσματα.
Η ξενάγηση συνεχίστηκε στο Δημοτικό Μουσείο, που στεγάζεται στο τζαμί του Ασλάν πασά. Αφού βγήκαν από την παλιά πόλη, επσκέφτηκαν το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Παύλου Βρέλλη, στο Μουζάκι.
Μετά από ένα δίωρο διάλειμμα, με το καραβάκι έφθασαν στο νησί της λίμνης Παμβώτιδας. Εκεί ενημερώθηκαν για τον Αλή πασά και επισκέφθηκαν το ομώνυμο μουσείο. Η επίσκεψη συνεχίστηκε με προσκύνημα στη Μονή Φιλανθρωπηνών, όπου θαύμασαν τις περίφημες τοιχογραφίες.
Την Κυριακή, μετά τη Θεία Λειτουργία, αναχώρησαν για το Μέτσοβο, όπου επισκέφτηκαν το Λαογραφικό Μουσείο, που στεγάζεται στο αρχοντικό Αβέρωφ και στη συνέχεια την Πινακοθήκη Αβέρωφ στην οποία εκτίθενται αξιόλογοι και γνωστοί πίνακες.
Αργά το απόγευμα αποβιβάσθηκαν στο σχολείο, γεμάτοι από νέες εμπειρίες και γνώσεις.
Δείτε παρακάτω ένα βίντεο με εικόνες από την εκπαιδευτική αυτή επίσκεψη.
Στην προκυμαία της λίμνης, στον μόλο |
Περίπατος δίπλα στη λίμνη Παμβώτιδα |
Είσοδος στην παλιά πόλη και στο εσωτερικό κάστρο από τη νότια πύλη |
Μέσα στο κάστρο... τα παλιά μαγειρεία, σήμερα μουσείο αργυροτεχνίας |
Στο τζαμί του Ασλάν πασά, σήμερα Δημοτικό Μουσείο |
Στην παλιά πόλη των Ιωαννίνων |
Έξω από το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Παύλου Βρέλλη |
Στο πλοίο για το Νησί |
Στο μουσείο του Αλή πασά |
Στο Νησί |
Μέτσοβο... στο Λαογραφικό Μουσείο, αρχοντικό Αβέρωφ |
Μέτσοβο... στην Πινακοθήκη Αβέρωφ |
12 Νοε 2024
Το σεντούκι της ανάγνωσης
Για σεντούκι πειρατών σίγουρα έχετε ακούσει. Για το σεντούκι της ανάγνωσης, όμως, που ανακαλύφθηκε στην Α' Δημοτικού, θα μάθετε σήμερα.
11 Νοε 2024
ΚΥΡΙΑ και κοινά ουσιαστικά
Προχωράει η Γ’ τάξη στη γραμματική και φτάνει στα κύρια και κοινά ουσιαστικά! Τα είπαμε, τα μάθαμε, τα ξαναείπαμε, κάναμε τις ασκήσεις μας σε βιβλία, τετράδια και φυλλάδια και τότε αναρωτηθήκαμε: Μήπως ήρθε η ώρα και για ένα παιχνιδάκι; Τελικά, είχε έρθει!
10 Νοε 2024
1ος Αγώνας Δρόμου Υγείας - Ήμασταν κι εμείς εκεί
αφενός μεν, την ευαισθητοποίηση όλων σε θέματα σωματικής και ψυχικής υγείας, αποδοχής «εν Χριστώ» και ευγενούς άμιλλας στο πνεύμα του «ευ αγωνίζεσθαι», συμμετοχικής επι-κοινωνίας και αλληλογνωριμίας, αφετέρου δε, την οφειλόμενη απόδοση τιμής και την έκφραση ευγνωμοσύνης στο πρόσωπο του Αγίου Δημητρίου για το πρότυπο ζωής που προσφέρει σε όλους μας και ιδιαίτερα στους νέους».
Σε όλους τους δρομείς απονεμήθηκε μετάλλιο στη γραμμή του τερματισμού.
Να και οι δικοί μας μαθητές και μαθήτριες με τον κ. Γιάννη και τα μετάλλιά τους.
7 Νοε 2024
Από το διάστημα στα βάθη των ωκεανών
Το ταξίδι στον κόσμο των Φυσικών Επιστημών συνεχίζεται για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α’ τάξης, μεταφέροντάς τους άλλοτε στο διάστημα και άλλοτε στα βάθη των ωκεανών.
Πρόσφατα, λοιπόν, τα πρωτάκια μας γνώρισαν τους διαστημικούς πυραύλους και την ιστορία τους μέσα από την προβολή εποπτικού υλικού και κατανόησαν τον τρόπο λειτουργίας τους μέσα από ένα πείραμα. Χρησιμοποιώντας γερή κλωστή, ένα καλαμάκι και... τα πνευμόνια τους, τα παιδιά μετέτρεψαν ένα μπαλόνι σε πύραυλο.
Στο φύλλο εργασίας, που ακολούθησε, κατέγραψαν την κίνηση του μπαλονιού – πυραύλου, όπως την παρατήρησαν κατά την «εκτόξευση».
Μετά το διάστημα και τους πυραύλους, σειρά είχαν τα βάθη τωνωκεανών και τα υποβρύχια. Εσείς γνωρίζατε ότι ένα μανταρίνι ή ένα πορτοκάλι μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τον τρόπο βύθισης και ανάδυσης των υποβρυχίων; Τα παιδιά παρατήρησαν ότι το μανταρίνι επέπλεε όσο είχε τη φλούδα του. Μόλις, όμως, το ξεφλουδίσαμε – και αυξήθηκε η πυκνότητά του – βούλιαξε μέσα στο νερό του ποτηριού. Έτσι και τα υποβρύχια. Γεμίζουν τις δεξαμενές τους με νερό και βυθίζονται, έχοντας αυξήσει την πυκνότητά τους. Στο τέλος, μάλιστα, γευτήκαμε κι από ένα κομμάτι μανταρίνι για τον κόπο μας!
Με απλά λόγια, χωρίς να επεκταθούμε πολύ στην επιστημονική ορολογία, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους, να κινητοποιήσουν την περιέργεια και την παρατηρητικότητά τους. Αγαπώντας από αυτή τη μικρή ηλικία την παρατήρηση, τα πειράματα, την καταγραφή των δεδομένων, ευελπιστούμε μεγαλώνοντας να προσεγγίσουν με την ίδια χαρά και τον κόσμο της Επιστήμης, της Φυσικής και της Χημείας.