12 Δεκ 2013

Τα μπαλόνια της φιλίας

Η φιλία είναι μία από τις πιο σημαντικές αξίες στη ζωή του ανθρώπου...
Πολλές φορές όμως στο σχολείο συμβαίνουν γεγονότα όπως ο αποκλεισμός ενός παιδιού από την ομάδα, πειράγματα, κοροϊδίες ή και χτυπήματα, κάτι που μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών και στη διαδικασία της μάθησης. « Τα μπαλόνια της φιλίας» είναι ένα παραμύθι για τη φιλία γραμμένο και εικονογραφημένο από παιδιά για παιδιά, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της βίας και την ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος και συνεργασίας στα παιδιά.
Με τα παιδιά της Α΄ και Β’ τάξης διαβάσαμε το παραμύθι, συζητήσαμε για τις όμορφες στιγμές που περνάει ο καθένας με τους φίλους του και με ποιους τρόπους η διχόνοια μπορεί να μπει ανάμεσά μας. Προβληματιστήκαμε για τα συναισθήματα που μας προκαλεί η φιλία από τη μία και η διχόνοια από την άλλη και διαλέξαμε ποιο από τα δύο είναι το καλύτερο στη ζωή μας.
Στο τέλος πετάξαμε στον ουρανό τα δικά μας μπαλόνια της φιλίας, κάθε ένα από τα οποία έκρυβε και από ένα ξεχωριστό μήνυμα φιλίας για το κάθε παιδάκι. Παίξαμε στην αυλή του σχολείου μέχρι να σκάσουν όλα τα μπαλόνια και να ανακαλύψουν τα παιδιά το μήνυμά τους. Ανακαλύψαμε μηνύματα όπως:
«Όταν βλέπεις ένα παιδί να κάθεται μόνο του ή να ντρέπεται, είναι καλό να το προσκαλείς για να παίξετε μαζί. Και που ξέρεις, μπορεί να γίνει ο καλύτερος  σου φίλος! ».
«Δεν είναι κακό να ζητάς βοήθεια από έναν φίλο σου. Πολλές φορές μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα με τη βοήθεια των φίλων μας παρά μόνοι μας.»
Ευχή μας είναι όλα τα παιδιά να είναι χαρούμενα και ευτυχισμένα

περιτριγυρισμένα από πολλούς και καλούς φίλους! Δεν υπάρχουν σχόλια: