20 Δεκ 2015

Χριστούγεννα... ἐν χορδαῖς καί ὀργάνοις


Ενώ τα Χριστούγεννα απέχουν μόλις μία εβδομάδα, οι μαθητές της Στ΄ τάξης παρουσίασαν μια μουσική εκδήλωση που χωριζόταν σε 5 μέρη.

1.  Από τη Βυζαντινή Υμνολογία. Ακούστηκαν το απολυτίκιο και το κοντάκιο των Χριστουγέννων, δύο τροπάρια από τον Εσπερινό, ο ειρμός της Α΄ ωδής και τα μεγαλυνάρια της Θ΄ ωδής.

2. Ο μυστικός κόσμος της εικόνας της του Χριστού Γεννήσεως. Με σύγχρονη προβολή της εικόνας της Γεννήσεως του Θεοφάνη από την Κρήτη, που φυλάσσεται στην  Ι.Μ. Σταυρονικήτα του Αγίου Όρους, οι μαθητές έμαθαν και διάβασαν την ερμηνεία των εικονιζομένων.

3. Νότες χριστουγεννιάτικες. Ακούστηκαν 5 χριστουγεννιάτικα σύγχρονα τραγούδια με ενδιάμεσα κείμενα και κλασικά ποιήματα Ελλήνων συγγραφέων και ποιητών.

4. Οι αυλοί των Χριστουγέννων. Σε διδασκαλία και διεύθυνση της δασκάλας μουσικής κ. Άννας Τσάμη, οι μαθητές έπαιξαν με τις φλογέρες και τα μεταλλόφωνα δύο χριστουγεννιάτικες μελωδίες.

5. Χριστούγεννα της παράδοσης. Αποδόθηκαν  τα Μοραΐτικα κάλαντα, καθώς και τα κάλαντα της Θράκης, της Ικαρίας και της Χίου. Ενδιάμεσα ακούστηκε το κείμενο του Φώτη Κόντογλου «Παραμονή Χριστούγεννα».

Η διδασκαλία και η διεύθυνση της χορωδίας έγινε από τον δάσκαλο μουσικής κ. Αλέξανδρο Σαββόπουλο.

Δείτε τα πέντε μέρη της εκδήλωσης παρακάτω.

1. Από τη Βυζαντινή Υμνολογία
2. Ο μυστικός κόσμος της εικόνας της του Χριστού Γεννήσεως

3. Νότες χριστουγεννιάτικες

4. Οι αυλοί των Χριστουγέννων
5. Χριστούγεννα της παράδοσης


Δεν υπάρχουν σχόλια: