Μια εναλλακτική μέθοδος αξιολόγησης στην Γ΄ τάξη
Μια εναλλακτική μέθοδος αξιολόγησης περίμενε τα παιδιά στο τέλος της ενότητας του τρωικού πολέμου. Αντί για γραπτή εξέταση, αξιολογήθηκαν με άλλες παραμέτρους. Η εξέταση ονομάστηκε «το μουσείο του τρωικού πολέμου» και αποτελούνταν από 3 φάσεις.
1η φάση: Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες. Η κάθε ομάδα παίρνει έναν φάκελο με 16 εικόνες μέσα. Εικόνες από αγγειογραφίες, γλυπτά ή ζωγραφιές με θέμα τον τρωικό πόλεμο. Επίσης, μέσα στον φάκελο θα βρούν 16 λεζάντες. Δίνεται ορισμένος χρόνος στις ομάδες για να αντιστοιχίσουν τις εικόνες με τις σωστές λεζάντες.
Στη 2η φάση, τα παιδιά έχουν ήδη εξοικειωθεί με τις διάφορες εικόνες. Η κάθε ομάδα επιλέγει 4 από τις 16 εικόνες. Τους δίνεται χρόνος για να παρατηρήσουν τις εικόνες, τα πρόσωπα που απεικονίζονται, τις εκφράσεις, τη στάση του σώματος, την ενέργεια μεταξύ των προσώπων. Θα πρέπει, όταν έρθει η ώρα να μπορούν να κάνουν την αναπαράσταση των εικόνων τους. Ορίζεται κάποιος σκηνοθέτης της ομάδας και δουλέυουν τις εικόνες τους .
Στην 3η φάση ήρθε η στιγμή να στηθεί το μουσείο του τρωικού πολέμου. Όλα τα παιδιά περνούν από 3 ρόλους. Του εκθέματος, του επισκέπτη και του ξεναγού. Κάθε ομάδα που σηκώνεται στο κέντρο της τάξης και αναπαριστά μια εικόνα της, παίρνει τον ρόλο του εκθέματος. Οι υπόλοιπες ομάδες έχουν το ρόλο των επισκεπτών του μουσείου, ενώ ένα παιδί έχει τον ρόλο του ξεναγού που δίνει στους "επισκέπτες" λεπτομερή περιγραφή του έργου που βλέπουν, ποια η ιστορία πίσω από τα πρόσωπα, τι συμβαίνει σε αυτήν την εικόνα.
Πολύ θετικά τα συναισθήματα και τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης, τα οποία μπορείτε να τα δείτε παρακάτω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου