23 Νοε 2017

Οι περιπέτειες του βαρόνου Μινχάουζεν

Η Χριστίνα Σουλελέ, μαθήτρια του Ε2, παρουσίασε στους συμμαθητές και στις συμμαθήτριές της το βιβλίο «Οι περιπέτειες του βαρόνου  Μινχάουζεν» των εκδόσεων «Αστήρ».

Το βιβλίο αυτό διηγείται τις περίφημες ιστορίες του Μινχάουζεν, του μεγαλύτερου και διασημότερου ψεύτη όλων των εποχών.
Οι ιστορίες του καταρρίπτουν τους κανόνες της λογικής και ξεπερνούν τους νόμους της επιστήμης. Τα πάντα μπορούν να συμβούν - και συμβαίνουν. Από τις πρώτες κιόλας σελίδες του βιβλίου, όλα τα γνωστά από την εμπειρία μας πράγματα εξαφανίζονται κι έρχονται τα πάνω κάτω. Βρισκόμαστε πια στο βασίλειο του Μινχάουζεν, σ' έναν μαγικό κόσμο που έρχεται σε αντίθεση με τη ρουτίνα και την πλήξη της πραγματικότητας. Οι πιο απίθανες τερατολογίες παρουσιάζονται με αθωότητα και αφέλεια σαν τα φυσικότερα πράγματα του κόσμου.
Όλα τα κεφάλαια του βιβλίου περιγράφουν και από μία ξεχωριστή φανταστική ιστορία. Μακάρι να μπορούσα να τις περιγράψω όλες… αυτή όμως που μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση, ήταν αυτή με το «λυσσασμένο παλτό». Καθώς περπατούσε ο Μινχάουζεν ένα απόγευμα σε κάτι σοκάκια της πόλης, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, του όρμησε ένα λυσσασμένο σκυλί και, καθώς άρχισε να τον δαγκώνει και να του γαβγίζει, πέταξε το παλτό του πάνω στο σκυλί και άρχισε να τρέχει για να ξεφύγει. Μετά από λίγο, που έφτασε στο σπίτι του, είπε στον υπηρέτη του να πάει να φέρει το παλτό του. Πράγματι, αυτός πήγε και καθώς το έφερε το έβαλε στη ντουλάπα. Μετά από λίγο, ακουγόταν έντονος θόρυβος μέσα από τη ντουλάπα, και καθώς πήγαν να δουν τι συμβαίνει, αντίκρισαν το παλτό να καταβροχθίζει όλα τα υπόλοιπα ρούχα που βρίσκονταν εκεί μέσα. Νομίζω ότι θέλει πολύ μεγάλη φαντασία για να σκεφτείς κάτι παρόμοιο.
Είναι ωραίο να διηγείσαι σε φίλους και παρέες διάφορες ιστορίες και περιπέτειες με σκοπό τη διασκέδαση του κοινού. Το σημαντικό βέβαια είναι να μένει εκεί η φαντασία και να μην ξεπερνάει τα όρια της διασκέδασης. Δηλαδή να μη βλάπτει κανέναν η αφήγηση «φανταστικών» γεγονότων και φυσικά να μην προσπαθεί κανένας να τα αντιγράψει, γιατί τότε μπορεί να γίνει και επικίνδυνο.

Χριστίνα Σουλελέ, Ε2


Δεν υπάρχουν σχόλια: