27 Ιαν 2018

«Ο Μάγκας», της Πηνελόπης ΔέλταΣτη 2η ενότητα της Γλώσσας της Ε΄ Δημοτικού γνωρίσαμε τον «Μάγκα», ένα συμπαθητικό σκανταλιάρικο σκυλάκι, πρωτα-γωνιστή του ομώνυμου βιβλίου της Πηνελόπης Δέλτα. Το βιβλίο αυτό «ήρθε» στη βιβλιοθήκη μας και η Κατερίνα Αλεξανδρίδου, αφού το διάβασε, έκανε μια υπέροχη βιβλιοπαρουσίαση στην τάξη!

Στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στις αρχές του 20ου αιώνα στο σπίτι μιας εύπορης ελληνικής οικογένειας, ζει ένας σκύλος ράτσας «φοξ τεριέ», ο Μάγκας. Εκεί ο Μάγκας ζει με ασφάλεια, φροντίδα και πολλή αγάπη από όλα τα μέλη της οικογένειας, και ειδικά από την Άννα και τη Λίζα.  
  Μια μέρα όμως, κυνηγώντας μια γάτα, σπάει το τζάμι της πόρτας. Τα παιδιά τού φωνάζουν να φύγει να κρυφτεί, για να μην τον μαλώσει η κυρά του. Αυτός, προσπαθώντας να ξεφύγει την τιμωρία, το σκάει από το σπίτι και περιπλανιέται στους δρόμους της πόλης μόνος, φοβισμένος και αγχωμένος.
  Γνωρίζει τότε ένα αδέσποτο σκυλάκι, τον Αφράτο, με τον οποίο γίνονται φίλοι Ο Αφράτος θα βοηθήσει τον Μάγκα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και τους κινδύνους που θα συναντήσει. Έτσι, ο Μάγκας θα γνωρίσει τη ζωή του δρόμου, μακριά από την ασφάλεια του σπιτιού του και θα μάθει την πονηριά, την αδικία και την κακία. Όμως, θα γνωρίσει παράλληλα και τη γενναιότητα, τη φιλία και την αφοσίωση και θα αποκτήσει εμπειρίες μέσα από τα παθήματά του.
Τελικά, ο Αφράτος θα τον βοηθήσει να επιστρέψει στο σπίτι του και αργότερα ως ήρωας θα πάει κρυφά στη Μακεδονία, μαζί με το αφεντικό του τον Μήτσο, τον Βασίλη, τον Περικλή και τη γιαγιά, να βρούνε το χαμένο παιδί του Βασίλη...

Η αξιολόγηση μου:
Ο «Μάγκας» είναι ένα πολύ ενδιαφέρον λογοτεχνικό βιβλίο, που συνδυάζει την ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα με πολλή περιπέτεια και ηθικά διδάγματα. Με εντυπωσίασε η αφοσίωση του Αφράτου, να ελευθερώσει τον Μάγκα από την παγίδα που του είχαν στήσει... Τέλος, ο Μάγκας  μου άφησε ένα αίσθημα ελπίδας και αισιοδοξίας. 

Αλεξανδρίδου Κατερίνα, Ε1    

Δεν υπάρχουν σχόλια: