Περιγραφή εργασίας που ακολουθεί:
1) Στο μάθημα των Ελληνικών διδάσκονται τα είδη της ομοιοκαταληξίας. Οι μαθητές/τριες γράφουν το δικό τους ποίημα – τρεις τετράστιχες στροφές.
2) Ζητούν από το ChatGPT να τους γράψει τρεις τετράστιχες στροφές, δίνοντάς του μόνο τις ομοιοκατάληκτες λέξεις.
3) Ζητούν την απαγγελία του ποιήματος αυτού από ένα άλλο εργαλείο (text to speech).
4) Ζητούν από το ChatGPT τη δημιουργία τριών εικόνων, μιας για κάθε στροφή του ποιήματος (text to image).
5) Ζητούν τη μελοποίηση του ποιήματος που δημιουργήθηκε από την ΤΝ, ώστε να γίνει τραγούδι.
6) Γράφουν με λίγα λόγια τι τους εντυπωσίασε μέχρι τώρα από τη χρήση της ΤΝ και πώς νομίζουν ότι θα εξελιχθεί· στη συνέχεια ζητούν από το ChatGPT να τους αναπτύξει τις αρχικές τους ιδέες σε ένα δομημένο κείμενο 300-350 λέξεων.
Η εργασία του μαθητή Ισίδωρου Καρδίζη του Στ1
Εντολή στο ChatGPT:
«Γράψε ένα κείμενο περίπου 300-350 λέξεων το οποίο θα βασίζεται στις παρακάτω φράσεις: «Κατάλαβα πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να σε βοηθήσει σε πολλά πράγματα και προβλήματα, να σου κάνει τις εργασίες και ακόμα να σε βοηθήσει σε μία έρευνα που έχεις, κάνοντάς σου τη ζωή πιο εύκολη. Η τεχνητή νοημοσύνη θα εξελίσσεται πολύ γρήγορα από εδώ και πέρα και θα γίνει πολύ πιο έξυπνη από τον άνθρωπο. H τεχνητή νοημοσύνη θα αποτελεί μέρος της ζωής όλων μας είτε το θέλουμε είτε όχι» και θα έχει θέμα το εξής: «Τι κατάλαβα για τη βοήθεια που μπορεί να μου προσφέρει η ΤΝ; Πώς φαντάζομαι ότι θα εξελιχθεί στο μέλλον;».
Απάντηση του ChatGPT:
Τι κατάλαβα για τη βοήθεια που μπορεί να μου προσφέρει η ΤΝ; Πώς φαντάζομαι ότι θα εξελιχθεί στο μέλλον;
Κατάλαβα πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να σε βοηθήσει σε πολλά πράγματα και προβλήματα, να σου κάνει τις εργασίες και ακόμα να σε βοηθήσει σε μία έρευνα που έχεις, κάνοντάς σου τη ζωή πιο εύκολη. Το συνειδητοποίησα όταν άρχισα να χρησιμοποιώ εφαρμογές και προγράμματα που βασίζονται στην ΤΝ. Είτε επρόκειτο για αυτόματες μεταφράσεις, είτε για βοήθεια σε σχολικές εργασίες ή ακόμα και για ιδέες σε δημιουργικές δραστηριότητες, η τεχνητή νοημοσύνη αποδείχθηκε ένας πολύτιμος βοηθός.
Δεν είναι όμως μόνο το παρόν που με εντυπωσιάζει, αλλά και το μέλλον που φαντάζομαι. Η τεχνητή νοημοσύνη θα εξελίσσεται πολύ γρήγορα από εδώ και πέρα και θα γίνει πολύ πιο έξυπνη από τον άνθρωπο. Πιστεύω πως θα μπορέσει να εφαρμόζεται σε όλο και περισσότερους τομείς της καθημερινής μας ζωής στην εκπαίδευση, την υγεία, την εργασία και την ψυχαγωγία. Ίσως στο μέλλον, οι ψηφιακοί βοηθοί να γνωρίζουν καλύτερα από εμάς τις ανάγκες μας και να μας καθοδηγούν σε πιο σωστές αποφάσεις.
Φυσικά, η εξέλιξη αυτή συνοδεύεται και από προβληματισμούς. Η τεχνητή νοημοσύνη θα αποτελεί μέρος της ζωής όλων μας είτε το θέλουμε είτε όχι. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μάθουμε να τη χρησιμοποιούμε υπεύθυνα και να διατηρούμε τον έλεγχο. Η τεχνολογία μπορεί να είναι χρήσιμη, αλλά δεν πρέπει να αντικαταστήσει την ανθρώπινη κρίση, σκέψη και συναίσθημα.
Συνοψίζοντας, η τεχνητή νοημοσύνη ήδη με έχει βοηθήσει και με εντυπωσιάζει με τις δυνατότητές της. Το μέλλον της είναι συναρπαστικό, αλλά χρειάζεται προσοχή και ισορροπία για να μας ωφελήσει πραγματικά.
Δημιουργία ποιήματος από το ChatGPT και αντίστοιχων εικόνων. Απαγγελία από bot ΤΝ.
Ομοιοκατάληκτες λέξεις για ομοιοκαταληξία:
Ζευγαρωτή: «έβρεχε- έτρεχε»-«βρέχει – τρέχει»
Πλεκτή: «καθόμουν - κλαιγόμουν»-«καρέκλα- κουβέρτα»
Σταυρωτή: «βγήκε - βρήκε»-«χιλιομπαλωμένο - σπασμένο»
Μελοποίηση του ποιήματος:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου