5 Ιουλ 2025

ΤΝ – Πρώτες γνώσεις – Εργασία 5η: Η Θάλασσα

Στ΄ τάξη, 3ο τρίμηνο: Εισαγωγή στις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) με τη χρήση του διαδικτυακού εργαλείου ChatGPT αλλά και άλλων σχετικών online εργαλείων.

Περιγραφή εργασίας που ακολουθεί:

1) Στο μάθημα των Ελληνικών διδάσκονται τα είδη της ομοιοκαταληξίας. Οι μαθητές/τριες γράφουν το δικό τους ποίημα – τρεις τετράστιχες στροφές.

2) Ζητούν από το ChatGPT να τους γράψει τρεις τετράστιχες στροφές, δίνοντάς του μόνο τις ομοιοκατάληκτες λέξεις.

3) Ζητούν την απαγγελία του ποιήματος αυτού από ένα άλλο εργαλείο (text to speech).

4) Ζητούν από το ChatGPT τη δημιουργία τριών εικόνων, μιας για κάθε στροφή του ποιήματος (text to image).

5) Ζητούν τη μελοποίηση του ποιήματος που δημιουργήθηκε από την ΤΝ, ώστε να γίνει τραγούδι.

6) Γράφουν με λίγα λόγια τι τους εντυπωσίασε μέχρι τώρα από τη χρήση της ΤΝ και πώς νομίζουν ότι θα εξελιχθεί· στη συνέχεια ζητούν από το ChatGPT να τους αναπτύξει τις αρχικές τους ιδέες  σε ένα δομημένο κείμενο 300-350 λέξεων.

Η εργασία του μαθητή Χρήστου Ταλιούρη του Στ1

Εντολή στο ChatGPT: 

«Γράψε ένα κείμενο περίπου 300-350 λέξεων το οποίο θα βασίζεται στις παρακάτω φράσεις: «Μέσα σε όλες τις εργασίες της ΤΝ κατάλαβα ότι η βοήθεια της είναι  πολύ σημαντική στις μέρες μας. Με μια αναζήτηση μπορεί να σου δώσει αρκετές πληροφορίες για όποιο θέμα σε απασχολεί. Την ΤΝ τη χρησιμοποιούν πολλοί άνθρωποι στην δουλειά τους, αλλά ακόμα και παιδιά στις σχολικές τους εργασίες. Η ΤΝ αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, αλλά σε κάποιες απαντήσεις κάνει λάθη. Στο μέλλον θα εξαπλωθεί σε όλες τις συσκευές, και σε άλλους τομείς » και θα έχει θέμα το εξής: «Τι κατάλαβα για τη βοήθεια που μπορεί να μου προσφέρει η ΤΝ; Πώς φαντάζομαι ότι θα εξελιχθεί στο μέλλον;».

 Απάντηση του ChatGPT:

Τι κατάλαβα για τη βοήθεια που μπορεί να μου προσφέρει η ΤΝ; Πώς φαντάζομαι ότι θα εξελιχθεί στο μέλλον;

Μέσα σε όλες τις εργασίες που έκανα με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), κατάλαβα ότι η συμβολή της είναι πολύ σημαντική στις μέρες μας. Με μια απλή αναζήτηση, μπορεί να σου δώσει πολλές πληροφορίες για οποιοδήποτε θέμα σε απασχολεί. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν θέλεις να μάθεις κάτι καινούριο, να γράψεις μια εργασία ή να κατανοήσεις ένα δύσκολο κείμενο. Η ΤΝ μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις πηγές, να σου εξηγήσει περίπλοκες έννοιες και να οργανώσεις καλύτερα τις σκέψεις σου. Με αυτόν τον τρόπο, η μάθηση γίνεται πιο εύκολη και γρήγορη.

Πολλοί άνθρωποι τη χρησιμοποιούν στην εργασία τους. Από δασκάλους και γραφίστες, μέχρι γιατρούς, μηχανικούς και προγραμματιστές. Η ΤΝ τους βοηθά να οργανώσουν τη δουλειά τους, να πάρουν ιδέες, να λύσουν προβλήματα και να δημιουργήσουν περιεχόμενο. Για παράδειγμα, ένας γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει ΤΝ για να αναλύσει δεδομένα ασθενών και να βρει πιθανές διαγνώσεις, ενώ ένας μηχανικός μπορεί να σχεδιάσει πιο αποτελεσματικά προϊόντα. Όμως δεν τη χρησιμοποιούν μόνο οι επαγγελματίες. Ακόμα και παιδιά χρησιμοποιούν την ΤΝ για τις σχολικές τους εργασίες, καθώς τους δίνει βοήθεια σε θέματα που δεν καταλαβαίνουν, τους εξηγεί απορίες και τους προσφέρει υλικό για μελέτη.

Παρόλο που η ΤΝ εξελίσσεται πολύ γρήγορα, δεν είναι τέλεια. Υπάρχουν φορές που κάνει λάθη, δίνει λανθασμένες απαντήσεις ή δεν καταλαβαίνει σωστά την ερώτηση. Γι’ αυτό πρέπει πάντα να ελέγχουμε τις πληροφορίες που μας δίνει και να μην την εμπιστευόμαστε τυφλά. Είναι ένα εργαλείο, όχι ένας αλάνθαστος δάσκαλος. Χρειάζεται κριτική σκέψη και σωστή χρήση για να αποδώσει.

Στο μέλλον, πιστεύω ότι η ΤΝ θα εξαπλωθεί σε όλες τις συσκευές και σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. Θα τη βρίσκουμε όχι μόνο σε κινητά και υπολογιστές, αλλά και σε σπίτια, αυτοκίνητα, νοσοκομεία, σχολεία, ακόμα και σε αγροκτήματα. Θα μπορεί να μας καθοδηγεί, να μας προτείνει λύσεις και να μας βοηθά σε πράγματα που σήμερα ούτε καν φανταζόμαστε. Αν τη χρησιμοποιούμε σωστά, μπορεί να γίνει ένας πολύτιμος συνεργάτης στη ζωή μας και να βελτιώσει σημαντικά την καθημερινότητά μας.

Δημιουργία ποιήματος από το ChatGPT και αντίστοιχων εικόνων. Απαγγελία από bot ΤΝ.

Ομοιοκατάληκτες λέξεις για ομοιοκαταληξία:

Ζευγαρωτή: «λαμπυρίζει-φωτίζει»-«κοιτάζουμε- θαυμάζουμε»

Πλεκτή: «κοιτάς-μιλάς»-«χαλαρώνει-μεγαλώνει»

Σταυρωτή: «παγωτό-πούπουλο»-«βαμβάκι-κρεβάτι»

  Μελοποίηση του ποιήματος:

Δεν υπάρχουν σχόλια: