28 Απρ 2020

Παρουσίαση του βιβλίου «Δεν έφταιγα εγώ»

Συγγραφέας: Έλενα Αρτζανίδου
Εκδόσεις Ψυχογιός

Το βιβλίο αναφέρεται σε ένα παιδί του Δημοτικού σχολείου, τον Αλέξανδρο, που βρίσκεται τιμωρημένος στο δωμάτιό του. Περνώντας απ' έξω η μεγάλη του αδελφή τον βλέπει να κλαίει και τον ρωτάει τι συνέβη. 
Ο Αλέξανδρος αρχίζει να διηγείται τα γεγονότα που συνέβησαν στο σχολείο. Αρχικά, ενώ έπαιζε ποδόσφαιρο με τους φίλους του στο διάλειμμα, σε μια μπαλιά άπλωσε το πόδι του και ένας συμμαθητής έπεσε κάτω. Άρχισε να κλαίει και όταν ήρθε η δασκάλα τής είπε ότι ο Αλέξανδρος το έκανε επίτηδες. Όσο όμως και να έλεγε ο Αλέξανδρος ότι ήταν ατύχημα, η κυρία δεν τον πίστεψε.
Στη συνέχεια ο ήρωάς μας πήγε να παίξει σε άλλο σημείο του σχολείου όπου τα παιδιά σκάβανε. Κάποια στιγμή ένας συμμαθητής του πέταξε άμμο στα μάτια του, άρχισε να τον κοροϊδεύει και τελικά τον έσπρωξε και τον έριξε κάτω. Η δασκάλα ήρθε αμέσως και περίμενε να ακούσει τι συνέβη πάλι. Οι δυο μαθητές άρχισαν να μαλώνουν και τότε η δασκάλα τούς είπε να δώσουν τα χέρια. Όμως ο Αλέξανδρος δεν συμφώνησε και τιμωρήθηκε καθώς υποστήριξε ότι δεν έφταιγε αυτός. Αργότερα την ώρα του φαγητού ένας άλλος συμμαθητής του του πέταξε φαγητό και ο Αλέξανδρος του το πέταξε πίσω, μόνο που αυτό πήγε στο φαγητό του διπλανού του, ο οποίος άρχισε να το πετάει στο τραπέζι των κοριτσιών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλη φασαρία. Το αποτέλεσμα ήταν ο Αλέξανδρος να φύγει νωρίτερα από το σχολείο.
Όταν τα άκουσε όλα η αδελφή του του είπε πως πρέπει να είναι προσεκτικός, να συζητάει όταν κάτι τον ενοχλεί και να αποφεύγει τους καυγάδες γιατί δεν οδηγούν πουθενά. Επίσης να λύνει τυχόν προβλήματα και άσχημες καταστάσεις με διάλογο και να δίνει το χέρι του για να λήξει κάποια παρεξήγηση, ειδικά όταν του ζητηθεί, καθώς και να ζητάει συγγνώμη όπου χρειάζεται.

Λούκαρης Δημήτρης, Ε΄
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: