8 Απρ 2020

Η παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης

Αμέτρητες ιστορίες έχουν γραφτεί για την ομορφιά και την ιστορία της Παραλίας, της όμορφης πόλης μας. Κάθε ιστορία είναι και μία εικόνα, που δείχνει τις όμορφες γωνιές την παλιάς παραλίας αλλά και της νέας. Στο βάθος της εικόνας της παλιάς παραλίας διακρίνουμε έναν αρκετά ψηλό μιναρέ από τα χρόνια της τουρκοκρατίας. Επιπλέον παρατηρώ τα ψηλολοτάβανα σπίτια με λίγους ορόφους στο κέντρο της εικόνας. Για αυτό ακριβώς φαίνεται ο ναός στο πίσω μέρος της εικόνας. Ανάμεσα στα σπίτια υπάρχουν μικρά κενά και στενάκια . Ιδιαίτερα εντύπωση μου έκαναν τα σπίτια διότι έχουν μικρά μπαλκόνια αλλά μεγάλα παράθυρα. Επίσης οι σκεπές των σπιτιών έχουν κεραμίδια πάνω και όχι τσιμέντο. Ενδιάμεσα από τα μικρά σπίτια και από τους λιγοστούς ανθρώπους, που μου έκαναν τεράστια εντύπωση, παρατήρησα ένα τράμ. Δίπλα από τους ανθρώπους και τα τραμ στο  κομμάτι θάλασσας διέκρινα πολλές βάρκες που τις είχανε για ψάρεμα και εμπόριο.

    Στην εικόνα της καινούριας παραλίας φαίνονται μόνο οι πολυκατοικίες διότι είναι πανύψηλες και πολύ κοντά κτισμένες η μια στην άλλη. Είναι πολυώροφες και χωρίς σκεπή. Επιπλέον σε αντίθεση με την εικόνα της παλιάς παραλίας τα μπαλκόνια είναι μεγάλα και τα παράθυρα μικρά. Τα μπαλκόνια λόγω του ότι  είναι μεγάλα έχουν τέντες και με καλή θέα στην παραλία. Στον δρόμο βλέπουμε πολλά αυτοκίνητα και πάρα πολλούς ανθρώπους να κάνουν βόλτα.  Υπάρχει πολύς θόρυβος από τα αυτοκίνητα, τους ανθρώπους στα καφενεία και στους δρόμους της παραλίας.
     Πηγαίνοντας μία βόλτα σήμερα, θα δούμε ανθρώπους να κάνουν ποδήλατο, βόλτα, τρέξιμο και πολλά άλλα. Επίσης παρατηρούμε πολλούς τουρίστες και πλανόδιους πωλητές. Ανθρώπους να πηγαίνουν στη δουλειά τους, να πάνε βόλτα το κατοικίδιο τους, να κάθονται να αγναντεύουν την θάλασσα και άλλους να πηγαίνουν στην παραλία για να επισκεφθούν τον Λευκό Πύργο.

Καλλιόπη Λαζαρίδου,  Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια: