28 Απρ 2020

Παρουσίαση του βιβλίου της Ζωρζ Σαρή «Ο θησαυρός της Βαγίας»

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΖΩΡΖ ΣΑΡΗ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΑΤΑΚΗ

   Τρεις παιδικές φίλες η Βέρα, η Ζωή και η Σάσω συναντιούνται καλοκαίρι στην Αίγινα με τις οικογένειές τους για να περάσουν μαζί τις διακοπές τους. Τα παιδιά τους (Αλέξης, Κλου, Λίνα, Άγγελος, Ράνια και Σόφη ) παρά τη διαφορά στην ηλικία και τον χαρακτήρα τους γρήγορα γίνονται μια αχτύπητη ομάδα που εμπλέκεται σε μια απίστευτα συναρπαστική, καλοκαιρινή περιπέτεια. 
   Όλα ξεκινούν όταν στην παρέα τους έρχεται να προστεθεί και η Νικόλ, μια νεαρή ψυχολόγος από το Παρίσι, φίλη των γονιών τους που έρχεται στο νησί όχι μόνο για διακοπές αλλά και για μια ειδική αποστολή. Ο γιατρός Σπακ, στον οποίον εργαζόταν, της ανέθεσε να βρει πληροφορίες για κάποιον ασθενή του. Πρόκειται για τον Χανς Σουλτς έναν Γερμανό στρατιώτη που τον καιρό της κατοχής ήταν στην Αίγινα. Το 1943 πάτησε μια νάρκη,  πληγώθηκε στο πόδι και από τότε έπαθε «μερική αμνησία». Μεταφέρεται στη Γερμανία και αργότερα στο Παρίσι όπου αρχίζει θεραπεία με τον ψυχίατρο Σπακ. 
Η αποστολή τους ξεκινάει από τη Βαγία, ένα μικρό χωριό της Αίγινας που ανέφερε συνεχώς ο Χανς κατά την διάρκεια της ναρκαναλύσεως με τον γιατρό του. Η Ζωή, η μητέρα του Αλέξη και της Λίνας που είχε περάσει εκεί πολλά ανέμελα καλοκαίρια ως παιδί, τους ξεναγεί και τους βοηθάει να ξεκινήσουν την έρευνα τους. Στη συνέχεια τα παιδιά μόνα τους αναλαμβάνουν δράση,  ξεκινώντας από το σπίτι των Χαλδαίων. Το φτωχικό της κυρά – Μαρίας ήταν ένα από τα σπίτια του χωριού που είχαν επιτάξει την περίοδο της κατοχής οι Γερμανοί. Η γριά θυμήθηκε τα δύσκολα εκείνα χρόνια που «φιλοξενούσαν» στο σπίτι τους τον νεαρό Γερμανό στρατιώτη που λίγο πριν φύγει από την Αίγινα τους είχε κλέψει τον μοναδικό τους θησαυρό, τις 203 λίρες προίκα για την κόρη της. Τα παιδιά με την Νικόλ αφού πρώτα μελετούν όλες τις πληροφορίες που συνέλεξαν μαζί με το σημειωματάριο του Χανς που τους έδωσε η κυρά – Μαρία, αποφασίζουν να ψάξουν για τον θησαυρό στο πηγάδι που βρίσκεται στο ιερό της Επισκοπής στην Παλαιοχώρα. Μετά από μια άκαρπη περιπετειώδη αναζήτηση της ομάδας η Νικόλ αποφασίζει να σταματήσει την έρευνα, θεωρώντας αρκετά τα στοιχεία που συγκέντρωσε για τον Χανς και να περάσει ξένοιαστα και ευχάριστα τις υπόλοιπες καλοκαιρινές της διακοπές. Τα παιδιά όμως που δε ξεχνούν το γεμάτο πονεμένη αξιοπρέπεια βλέμμα της κυρά – Μαρίας  αποφασίζουν να βρουν και να επιστρέψουν τον θησαυρό στην οικογένειά της. Ό,τι έκαναν ήταν για να βοηθήσουν μια φτωχή γυναίκα και τη κόρη της με τα δύο ορφανά της. Η πράξη τους είχε ευγενικά κίνητρα. 
Μετά την εκδρομή στον ναό της Αφαίας Αθηνάς ακολουθεί και δεύτερη αποτυχημένη προσπάθεια στο Ελλάνιον Όρος. Εντωμεταξύ το καλοκαίρι συνεχίζεται με κολύμπι, παιχνίδια στη θάλασσα και εκδρομές χωρίς όμως να ξεχάσουν τον «αφανή θησαυρό». Ώσπου ένα βράδυ, η μικρή της παρέας δίνει τη λύση στο μυστήριο! Σε συνεργασία με τη Νικόλ καταστρώνουν ένα τελικό σχέδιο και βρίσκουν μετά από αρκετές αναποδιές τον κρυμμένο θησαυρό  στον πάτο της δεξαμενής στον ναό της Αφαίας Αθηνάς. Χαρούμενα και συγκινημένα τα παιδιά επιστρέφουν, μαζί με τους γονείς τους τώρα, τις λίρες στην κυρά – Μαρία, που με δάκρυα στα μάτια δίνει την «προίκα» στην κόρη της και τα εγγόνια της. Το καλοκαίρι είχε φτάσει στο τέρμα του. Ένα όμορφο καλοκαίρι γεμάτο καλοσύνη ,αγάπη, φιλία και ελπίδες.
   Η Νικόλ μετά από καιρό με γράμμα της από το Παρίσι τους μεταφέρει την είδηση πως ο Γερμανός Χανς γιατρεύτηκε. Τα θυμήθηκε όλα,  λίγο πριν πατήσει τη νάρκη ανέβαινε στον ναό της Αφαίας να πάρει τις λίρες και να τις επιστρέψει στους Χαλδαίους. Η κλοπή βάραινε τη συνείδησή του ένιωθε τύψεις και ενοχή για την πράξη του. Ο σημερινός Χανς καταδικάζει την πράξη του. Αποφάσισε ν’ αναλάβει τις σπουδές των εγγονιών  της κυρά – Μαρίας. Έτσι θα ξεπληρώσει ένα ελάχιστο μέρος του χρέους του απέναντι στους Χαλδαίους και στην Ελλάδα.

                                                                                       Σταύρος – Αρσένιος  Αθανασόπουλος, Ε'                              
            

Δεν υπάρχουν σχόλια: