24 Απρ 2020

Η παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης στο πέρασμα του χρόνου

Κοιτώντας δυο εικόνες της παραλίας από διαφορετικές χρονικές στιγμές, παρατηρούμε σημαντικές αλλαγές.
Στην παλαιότερη εικόνα τα κτίρια, ο δρόμος και η θάλασσα εναρμονίζονται στο τοπίο. Στα δεξιά, διακρίνουμε καλοφτιαγμένες, νεοκλασικές μονοκατοικίες με κεραμοσκεπές , διώροφες με μεγάλα παράθυρα και στενά μπαλκόνια. Αυλές πλαισιώνουν τα κτίρια και καταλήγουν στον δρόμο. Ο δρόμος είναι πλατύς και κυκλοφορούν λίγοι άνθρωποι και ακόμα λιγότερα οχήματα. Σε αντίθεση με τη θάλασσα όπου βρίσκονται πολλά πλοία.
Στην νεότερη εικόνα τα κτίρια, ο δρόμος και η θάλασσα κυριαρχούν στο τοπίο. Τώρα τα κτίρια πολυώροφα, ψηλά και ομοιόμορφα παρατάσσονται κατά μήκος του δρόμου. Αυτή τη φορά, τα μπαλκόνια είναι μεγάλα, τα παράθυρα περισσότερα και οι στέγες στέκουν ακάλυπτες. Ο δρόμος με την σειρά του χαρακτηρίζεται από πολλή κίνηση τόσο από οχήματα όσο και από πεζούς. Η θάλασσα ωστόσο απλώνεται άδεια.
Περπατώντας στην νέα παραλία σήμερα, βλέπουμε τους ανθρώπους να απολαμβάνουν την βόλτα τους και το θαλασσινό αεράκι κοντά στον Λευκό Πύργο που παραμένει ορόσημο της πόλης στο πέρασμα των χρόνων. 
Αχιλλέας Καμανάς
Κοιτάζοντας την πρώτη εικόνα της παλιάς παραλίας, το πρώτο πράγμα που προσέχει κανείς είναι τα όμορφα κλασσικά κτίρια με τις περίτεχνες σκεπές και τα πλατιά παράθυρα. Εντύπωση προκαλεί  το πλήθος βαρκών και εμπορικών καραβιών, που πλέουν στα νερά του λιμανιού. Στον δρόμο δεν υπάρχει πολλή κίνηση καθώς δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, παρά μόνο τραμ και άνθρωποι.
      Στη νεότερη φωτογραφία της παλιάς παραλίας τα κτίρια είναι πιο ψηλά και σύγχρονα. Στον δρόμο αρκετοί άνθρωποι περπατούν, ενώ στη θάλασσα διακρίνονται κάποια πλοία στο βάθος, πολύ λιγότερα σε αριθμό σε σχέση με παλιότερα.
 Περπατώντας στη σημερινή παραλία βλέπουμε πολλούς ανθρώπους να βαδίζουν και ίσως καμιά φορά τύχει να δούμε κανένα ποδήλατο. Παρόλο που μ΄ αρέσει πολύ να κάνω  βόλτα στην παραλία μας πόλης μας, δεν μπορώ να πηγαίνω εκεί πολύ συχνά λόγω απόστασης. Φυσικά, εκτός αυτού, είναι και η κατάσταση που επικρατεί αυτήν την περίοδο όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον πλανήτη, που δεν μας αφήνει να απολαύσουμε μας ομορφιές μας πόλης μας.
Κατερίνα Σιάσου
Στην παλιά παραλία βλέπουμε τριώροφα σπίτια με κεραμίδια, μικρά μπαλκονάκια και παράθυρα με παντζούρια. Στον δρόμο μόλις που διακρίνουμε λίγους πεζούς και ελάχιστα οχήματα, ενώ στη θάλασσα παρατηρούμε μικρά πλεούμενα.       
   Στην νέα παραλία αντικρίζουμε επταώροφα κτίρια με μπαλκόνια που αντί για κάγκελα έχουν τζαμαρία και μπαλκονόπορτες. Στον δρόμο υπάρχουν πάρα πολλά μέσα μεταφοράς που δημιουργούν κίνηση. Στη θάλασσα δεν υπάρχει τίποτα παρά μόνο σκουπίδια.    
   Σε έναν περίπατο στην νέα παραλία συναντάμε ανθρώπους που κάνουν ποδηλασία ή τρέξιμο, άλλους που πουλάν μαλλί της γριάς, ποπ κορν ή κάστανα. Ταυτόχρονα όμως «θαυμάζουμε» και την κατάντια της θάλασσας… 
                             Κατερίνα Ακριβοπούλου 
Παλιότερα , η παραλία της Θεσσαλονίκης ήταν πολύ διαφορετική. Τα κτίριά της είχαν μονάχα έναν όροφο, τα μπαλκόνια ήταν πολύ στενά, ενώ σε όλες τις σκεπές έβρισκες κεραμίδια. Στο δρόμο αυτοκίνητα δεν υπήρχαν πολλά, σε αντίθεση με τη θάλασσα που πλημμύριζε από όλων των ειδών τις βάρκες.
Στη νεότερη παραλία, φαίνονται πολυκατοικίες και καμία δεν έχει κεραμίδια. Τα μπαλκόνια τυλίγουν ολόκληρη την πολυκατοικία και τα παράθυρα  ούτε που φαίνονται. Η θάλασσα είναι άδεια, ενώ ο δρόμος είναι γεμάτος.
Αυτές τις ημέρες θα ήταν καλύτερα να μην πας στην παραλία, αλλά υπό άλλες συνθήκες θα έβλεπες μπροστά σου  κόσμο να περπατάει, ενώ στα πλάγια θα έβλεπες από τη μία μεριά συνήθως πράσινο και από την άλλη μια απέραντη θάλασσα! 
Τοπούζη Μαρία
Η παλιά παραλία:
Τα σπίτια είναι χαμηλά, ενώ ο δρόμος φαίνεται παλιός και ταλαιπωρημένος. Στη θάλασσα υπάρχουν αρκετά πλοία και ψαρόβαρκες. Οι άνθρωποι είναι λιγοστοί. Στον δρόμο αριστερά υπάρχουν γραμμές του τραμ για αυτό και τα αυτοκίνητα είναι, επίσης, λιγοστά.
Η καινούρια παραλία: 
Τα σπίτια είναι πολυκατοικίες. Υπάρχουν πολλά δέντρα και πεζούλια που μπορείς να ξεκουραστείς. Τα πλοία είναι όλα μαζεμένα σε ένα μέρος της θάλασσας. Υπάρχουν φώτα για το βράδυ και πολλοί άνθρωποι, ενώ ο δρόμος είναι καινούριος. 
                                                                                        Κατερίνα Νταφούλη
Η παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης είναι πολύ  διαφορετική από την σημερινή. Τα σπίτια είναι μικρότερα και έχουν δύο-τρεις ορόφους με κεραμίδια στη σκεπή. Τα παράθυρα είναι μικρά και ξύλινα, τα μπαλκόνια είναι στενά και μικρά, ενώ άλλα σπίτια δεν έχουν καθόλου μπαλκόνι. Στον δρόμο κυκλοφορούν δίπλα  στις ράγες αρκετοί άνθρωποι. Στη θάλασσα υπάρχουν πολλές βάρκες με δύο κουπιά η κάθε μια. Δίπλα τους μεγάλα πλοία, ξύλινα με καφέ χρώμα, είναι έτοιμα να σαλπάρουν. 
Η καινούρια παραλία έχει μεγαλύτερες  πολυκατοικίες με πολλούς ορόφους και πιο ευχάριστα χρώματα. Δεν υπάρχουν σκεπές, αλλά τεράστιες ταράτσες με κεραίες. Τα μπαλκόνια  έχουν πολύχρωμα κάγκελα και τα παράθυρα είναι μεγάλα. Στον δρόμο κυκλοφορούν αυτοκίνητα και μηχανάκια, ενώ οι άνθρωποι θαυμάζουν τη θάλασσα που ρίχνει τα κύματά της στο τσιμέντο. Στο βάθος διακρίνονται ελάχιστα καράβια με πολύ ωραία χρώματα.
            Βασιλική Παπαρίδου

Η παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης είχε εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή που γνωρίζουμε εμείς τώρα .Τα κτήρια ήταν τριώροφα και οι σκεπές ήταν με κεραμίδια. Στον δρόμο κυκλοφορούσαν τραμ, σχεδόν καθόλου αυτοκίνητα και ο Θερμαϊκός ήταν  γεμάτος με μικρές βαρκούλες.
Η σύγχρονη εικόνα της παλιάς παραλίας Θεσσαλονίκης δε θυμίζει σε τίποτα την προηγούμενη. Πολυώροφα κτήρια έχουν πάρει την θέση των παλιών κτηρίων και οι δρόμοι τώρα είναι γεμάτοι από αυτοκίνητα. Υπάρχει ένας όμορφος πεζόδρομος όπου οι άνθρωποι μπορούν να περπατάνε δίπλα στην θάλασσα.
  Η νέα παραλία της Θεσσαλονίκης έχει πολλά να προσφέρει. Ο δήμος έχει φτιάξει πολλά θεματικά πάρκα, όπως «ο κήπος του νερού» , «ο κήπος των Ρόδων» και «ο κήπος του Ήχου»,  όπου οι Θεσσαλονικείς μπορούν να κάνουν διάφορες δραστηριότητες. Παντού υπάρχουν καταπράσινα δέντρα. Όποια στιγμή της μέρας και να πας θα δεις ανθρώπους να τρέχουν, να κάνουν ποδήλατο να ψαρεύουν ή απλά να κάνουν μια χαλαρή βόλτα. Η νέα παραλία Θεσσαλονίκης είναι σίγουρα το αγαπημένο μέρος των Θεσσαλονικέων!
Κουνταρδά  Σοφία  

Τα παλιά τα χρόνια, αν κάναμε μια βόλτα στην παραλία της Θεσσαλονίκης, θα βλέπαμε ότι τα κτίρια ήταν χαμηλά και είχαν συνήθως δύο ορόφους. Οι σκεπές ήταν από κεραμίδι, ενώ τα παράθυρα ήταν μικρά, όπως και τα μπαλκόνια. 
 Στην εικόνα, πίσω από τα σπίτια διακρίνεται μια εκκλησία που είχε έναν μιναρέ. Ο δρόμος ήταν φαρδύς και χωματένιος, κυκλοφορούσαν λίγα οχήματα  και οι άνθρωποι ήταν επίσης μετρημένοι. Στη θάλασσα υπήρχαν πολλές βάρκες για να εξυπηρετήσουν τους ψαράδες να πιάσουν τα ψάρια τους.
Στα νεότερα χρόνια, αν κάναμε πάλι μια βόλτα στην παραλία της Θεσσαλονίκης, θα βλέπαμε ότι τα κτίρια έχουν γίνει πολυκατοικίες και δε φαίνεται τίποτα από πίσω τους. Όλα είναι πια από τσιμέντο. Τα παράθυρα είναι τριπλάσια από την παλιά εποχή, όπως και τα μπαλκόνια. Στον δρόμο κυκλοφορούν περισσότερα αυτοκίνητα και περισσότεροι άνθρωποι. Η θάλασσα δεν είναι πια καθαρή και δεν υπάρχουν πολλά πλοία και βάρκες. Υπάρχουν όμως καραβάκια που κάνουν βόλτες στον Θερμαϊκό κόλπο.
Σήμερα, αν κάνουμε μια βόλτα στην παραλία της πόλης μας, θα δούμε ότι δεν έχουν αλλάξει και πολύ τα πράγματα. Οι δρόμοι γέμισαν αυτοκίνητα, καθημερινά υπάρχει μεγάλο μποτιλιάρισμα και αντηχούν παντού οι κόρνες. Η θάλασσα είναι ακόμα πιο βρώμικη. Ωστόσο, κάποιοι κάνουν τρέξιμο στον πεζόδρομο· άλλοι κάθονται στην άκρη της παραλίας, μήπως είναι τυχεροί και πιάσουν κανένα ψαράκι. Επειδή, το τελευταίο διάστημα υπάρχει μεγάλη εξάπλωση του κορωνοϊού σε όλη τη Γη, ο δήμαρχος της πόλης μας έκλεισε την παραλία της Θεσσαλονίκης, για να μην συναντιόμαστε πολλοί στο ίδιο μέρος και κολλήσουμε. Ελπίζω να τελειώσει γρήγορα αυτή η πανδημία για να ξαναβρεθώ με τους φίλους μου. 

Μιχάλης Ζυγούρας

Στην παλιά παραλία δεν υπήρχαν πολυκατοικίες παρά μόνο  χαμηλά πανέμορφα σπίτια! Όσο για τον δρόμο, επειδή παλιά δεν υπήρχαν αυτοκίνητα, οι άνθρωποι κυκλοφορούσαν ή με τα πόδια ή με το τραμ.  Στη θάλασσα ήταν σταματημένα πολλά καραβάκια και βάρκες στη σειρά.
  Στη νεότερη παραλία παρατηρούμε πως τα κτήρια είναι πολύ πιο ψηλά και οι όροφοι μπορεί να φτάνουν μέχρι και τους οχτώ.  Στον δρόμο αριστερά και δεξιά είναι παρκαρισμένα αμάξια. Παρατηρούμε πως πολλοί άνθρωποι κυκλοφορούν, άλλοι για να δουν τα μαγαζιά και άλλοι για να κάνουν βόλτα.  Ωστόσο, στη θάλασσα δεν υπάρχουν καράβια, παρά μονό ρυμουλκά τα οποία μπαίνουν και βγαίνουν από το λιμάνι.  Τα μόνα καράβια που υπάρχουν είναι αυτά που μπορείς να κάνεις βόλτα.
 Στη νέα παραλία μπορείς  να παρατηρήσεις την απέραντη θάλασσα, να νοικιάσεις ένα ποδήλατο και να κάνεις μια πολύ ωραία βόλτα.  Πολύς κόσμος περπατάει στην παραλία, άλλοι για να απολαύσουν  τη γαλήνη της θάλασσας και άλλοι για να αθληθούν ή να κάνουν ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινές τους ασχολίες.
                                                                             
Xρυσάνθη Γκαργκούδη

Στην πρώτη εικόνα της παλιάς παραλίας της Θεσσαλονίκης τα σπίτια είναι πολύ όμορφα, διώροφα και έχουν μικρά μπαλκόνια. Τα παράθυρά τους είναι μεγάλα, πράγμα που σημαίνει πως τα σπίτια ήταν πολύ φωτεινά. Στον δρόμο κυκλοφορούν πολύ λίγοι άνθρωποι, ένα τραμ και ένα αυτοκίνητο. Στην θάλασσα φαίνονται αραγμένα πολλά πλεούμενα, καθώς και ψαράδες που βγάζουν το ψωμί τους.Στην σημερινή εικόνα φαίνονται οι πολυκατοικίες που είναι φτιαγμένες από τσιμέντο και μοιάζουν με κουτιά όλες τους. Καμία τους δεν έχει σκεπή, αλλά όλες έχουν ταράτσες. Στον παραλιακό δρόμο κινούνται εκατοντάδες αυτοκίνητα. Δίπλα στη θάλασσα υπάρχει ένας πεζόδρομος και αρκετά δέντρα. Κυκλοφορούν πολλοί άνθρωποι, ενώ στη θάλασσα δεν υπάρχουν καθόλου πλεούμενα. 
 Όταν περπατάω στην παραλία βλέπω το τεράστιο Μέγαρο Μουσικής, παιδικές χάρες και πάρκα με περίεργα φυτά. Προσωπικά μου αρέσει να περπατώ στην παλιά παράλια, αν και θα την προτιμούσα να είναι όπως στα παλιά τα χρόνια.
Φώτης Παπαδημητρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: