2 Μαΐ 2020

Παραγωγή λόγου στη Δ' δημοτικού

Ο γραπτός λόγος της Δ’ τάξης, αυτή τη φορά, βασιζόταν σε μια φανταστική ιδιότητα. Τα παιδιά διάλεξαν με τυχαίο τρόπο, ένα αντικείμενο και μια ιδιότητα. Για την «παράξενη» πρόταση που προέκυψε, οι μαθητές/τριες έπρεπε να γράψουν μια παράγραφο με κέφι και φαντασία.

Απόγευμα Καθαράς Δευτέρας
Είναι απόγευμα καθαράς Δευτέρας.  Τα παιδιά πήγαν στο πάρκο, όπου εκεί πέταξαν τους χαρταετούς τους. Οι χαρταετοί ήταν πολύχρωμοι και τα παιδιά το διασκέδασαν  πολύ.
Το βράδυ τα παιδιά λίγο πριν κοιμηθούν είδαν τα εκθαμβωτικά αστέρια. Που είχαν απίστευτα χρώματα. Ήταν χρυσά και πολύ λαμπερά. Μαζί τους είδε τα αστέρια και ο Max, ο σκύλος τους.
Την επόμενη ημέρα, τα παιδιά πήγαν εκδρομή σε ένα ενυδρείο. Εκεί παρατηρούσαν και θαύμαζαν τα ψάρια του βυθού. Ήταν μία υπέροχη εμπειρία. Τους θύμισε τον καιρό που ήταν κατασκήνωση. Στην κατασκήνωση, οι ομαδάρχες άφηναν τα παιδιά να κάνουν βόλτες στο δάσος  ή στην παραλία και να παίζουν με τα διάφορα ζώα που συναντούσαν. Περνούσαν υπέροχα.
Χριστίνα Δόρτη, Δ'

Η πασχαλίτσα που μαγείρευε!

Μια φορά και έναν καιρό σε ένα δάσος μακρινό ζούσε μία πασχαλίτσα που συνεχώς ρωτούσε τη μαμά της:
- Μαμά, τι θα φάμε; Αφού οι πασχαλίτσες δε μαγειρεύουν;
- Μερικά χόρτα, απαντούσε η μαμά.
Την επόμενη μέρα η πασχαλίτσα το έβαλε πείσμα να μάθει να μαγειρεύει. Έτρεξε όσο πιο γρήγορα μπορούσε σε ένα σπίτι και άρχισε να κοιτά την μαγείρισσα. Ξαφνικά, όμως, ένα παιδί μπήκε στην κουζίνα και παραλίγο να πατήσει την πασχαλίτσα. Ευτυχώς δεν πήγε προς το μέρος της.  Έτσι λοιπόν η πασχαλίτσα έμαθε να μαγειρεύει κουτσά στραβά!

Ζωή Δρεπανίδου, Δ΄



Το αυτοκίνητο που πετούσε
Σε ένα χωριό ζούσε ο Θεοχάρης ο οποίος είχε φτιάξει ένα αυτοκίνητο που πετούσε. Μόλις έμπαινε μέσα στο αυτοκίνητο φορούσε την ζώνη ασφαλείας επειδή ήταν επικίνδυνο, μετά πατούσε το κουμπί start για να πετάξει το αυτοκίνητο. Ξαφνικά πεταγόντουσαν δύο φτερά και πετούσε κατευθείαν στον ουρανό. Το χρησιμοποιούσε για να πηγαίνει τα παιδιά στις αθλητικές τους δραστηριότητες γιατί ήταν μακριά απ’ το χωριό. Οι γονείς των παιδιών για να ευχαριστήσουν το Θεοχάρη που πήγαινε τα παιδιά τόσο γρήγορα του έκαναν πάρα πολλά δώρα.          

Σταυρούλα Τσίγγου,  Δ΄    

Το πάρτι του Φεγγαριού

 Ένα βράδυ ψηλά στον ουρανό όλα τα αστέρια αποφάσισαν να κάνουν ένα πάρτι για τα γενέθλια του  φεγγαριού! Καλεσμένοι ήταν όλα τα αστέρια ακόμα και αυτά από την άκρη του σύμπαντος. Όλοι οι καλεσμένοι, τα αστέρια δηλαδή, φορούσαν τις καλύτερες φορεσιές τους. Κάποια φορούσαν τα πιο λαμπερά πουκάμισά τους, άλλα φορούσαν μακριά φορέματα και υπέρλαμπρα κοσμήματα! Περνούσαν υπέροχα, άρχισαν να χορεύουν και να τραγουδούν. Οι άνθρωποι, κάτω στην γη, ανησύχησαν γιατί πρώτη φορά έβλεπαν τα αστέρια να «χορεύουν». Όμως ήταν ένα θέαμα που δύσκολα το βλέπεις. Γι’ αυτό κάθισαν στα μπαλκόνια τους με φίλους και θαύμασαν το θέαμα! Το πάρτι, στον ουρανό αλλά και στη γη, κράτησε ως την ανατολή του ήλιου…

Χριστίνα Αυγέρη, Δ΄

Δεν υπάρχουν σχόλια: