9 Μαΐ 2020

Μητέρα και τέχνη

Η Ραφαηλία Πρωταίου, μαθήτρια της Ε΄τάξης, περιγράφει τρεις ζωγραφικούς πίνακες με θέμα τη μητέρα.

Οι τρεις πίνακες που παρουσιάζονται έχουν ως κεντρικό θέμα τη μητέρα.
Στην πρώτη εικόνα φαίνεται μία μητέρα που κρατάει στην αγκαλιά της το μωρό της. Τα ρούχα που φοράει φανερώνουν ότι ζει σε μια παλαιότερη εποχή. Ο τρόπος που κρατάει το μωρό της στην αγκαλιά της δείχνει στοργή, αγάπη και τρυφερότητα προς αυτό. Από το βλέμμα της μπορούμε να καταλάβουμε ότι είναι χαρούμενη, στοργική και υπερήφανη για το παιδί. Πάνω στο τραπέζι διακρίνεται ένα πιάτο με φαγητό, άρα ίσως είναι η ώρα που ταΐζει το μωρό. Επίσης, η μητέρα σκουπίζει το προσωπάκι του ή τσιμπάει τα μάγουλά του. Ίσως και να παίζει μαζί του.
Στο δεύτερο πίνακα η μητέρα παρουσιάζεται εντελώς διαφορετικά. Στο βάθος του πίνακα διακρίνονται πολλές μητέρες τρομαγμένες να προσπαθούν τρέχοντας να σωθούν οι ίδιες και τα παιδιά τους. Η μητέρα, κρατάει πολύ προστατευτικά το παιδί της. Με τα χέρια της και τη στάση του σώματος της προσπαθεί να δημιουργήσει ένα οχυρό για το παιδί της. Την ενδιαφέρει περισσότερο η δική του ζωή παρά η δική της. Οι εκφράσεις του προσώπου της φανερώνουν φόβο και ανησυχία.
Στον τρίτο πίνακα, βρίσκεται και πάλι μία μητέρα με το παιδάκι της. Το κοριτσάκι φοράει ένα κόκκινο φόρεμα και έχει απλωμένα τα χεράκια του, κάτι που φανερώνει είτε ότι ίσως θέλει να πιάσει το μπολ με τα φρούτα που υπάρχει στο τραπέζι είτε ότι μπορεί να θέλει να παίξει. Η μητέρα φαίνεται χαρούμενη και υπερήφανη για το παιδί της. Προσπαθεί ίσως να της μάθει να κάνει τα πρώτα της βήματα.
Οι τρεις παραπάνω πίνακες παρουσιάζουν τρία από τα σημαντικότερα αγαθά που μπορεί να προσφέρει μία μητέρα στο παιδί της: την τροφή, την προστασία και το παιχνίδι.

Ραφαηλία Πρωταίου, Ε΄

Δεν υπάρχουν σχόλια: