10 Μαΐ 2020

Τρεις ζωγραφικοί πίνακες με θέμα τη μητέρα


Η Καλλιόπη Λαζαρίζου, μαθήτρια της Ε΄τάξης, περιγράφει τρεις ζωγραφικούς πίνακες με θέμα τη μητέρα.

Η μητέρα για ένα παιδί είναι ένα πολύ ξεχωριστό άτομο. Το κεντρικό θέμα αυτών των τριών πινάκων αποτελεί η μητέρα.
     Στον πρώτο πίνακα με μια πρόχειρη ματιά διακρίνουμε ότι φανερώνει χαρά. Η μητέρα του μικρού κρατάει στην αγκαλιά της το παιδί. Το κρατάει στοργικά και με τρυφερότητα. Από τα ρούχα της καταλαβαίνουμε ότι ζει στα παλιά χρόνια. Η μητέρα κοιτάει το μωρό της με αγάπη, με περηφάνια και με χαρά. Κάθεται πάνω σε μια ξύλινη καρέκλα που είναι δίπλα σε ένα τραπέζι. Πάνω στο τραπέζι το φαγητό του μωρού. Είναι η στιγμή που το ταΐζει. Επίσης ενώ τον ταΐζει, παίζει και μαζί του .
     Στον δεύτερο πίνακα άμα τον κοιτάξουμε με μια γρήγορη ματιά θα καταλάβουμε ότι εκφράζει την επιβίωση και την προστασία. Η μητέρα βρίσκεται ανάμεσα σε δύο τείχους. Στον ένα βλέπουμε ανθρώπους να προσπαθούν να ξεφύγουν και από την άλλη πλευρά του τοίχου αντικρίζουμε μία μητέρα φοβισμένη και τρομοκρατημένη να κρύβεται για να προστατέψει το μωρό της. Η μητέρα κρατάει το μωρό σαν να θέλει να το οχυρώσει με τα χέρια της και το σώμα της. Με το χέρι της κρύβει το στόμα του μωρού για να μην μιλήσει και τους ακούσουν. Το βλέμμα της φαίνεται πάρα πολύ τρομαγμένο. Φοβάται πάρα πολύ μην πάθει κάτι το παιδί της.
    Ο τρίτος πίνακας δείχνει το παιχνίδι μιας μητέρας και του μωρού της. Το μωρό είναι ένα κοκκινομάλλικο κοριτσάκι και αυτό το αντιλαμβανόμαστε από το κόκκινο φορεματάκι της. Το μικρό προσπαθεί να πιάσει την πιατέλα με τα φρούτα για να παίξει. Η μητέρα το κοιτάει με χαρά προσπαθώντας να του μάθει να κάνει τα πρώτα του βήματα.
     Η πιο σημαντική περίοδος ενός παιδιού είναι όταν είναι μωρό. Τότε φτιάχνει τις πρώτες του αναμνήσεις και αναγνωρίζει την οικογένεια του. Το πρώτο πρόσωπο που βλέπει το μωρό είναι η μητέρα του που είναι και η πρώτη με την οποία νιώθει οικεία και την αναγνωρίζει για αυτό αποτελεί το σημαντικότερο πρόσωπο για κάθε παιδί .
Καλλιόπη Λαζαρίδου, Ε΄

Δεν υπάρχουν σχόλια: